vineri, 9 octombrie 2009
UNDE,CAND si CAT?
Sedintele de pregatire vor avea loc de doua ori pe saptamana, in zile stabilite de comun acord, in biroul de pe Splaiul Unirii (mai multe detalii la telefon), pe tot parcursul anului, exceptand vacantele scolare legate de sarbatorile religioase. In vacanta de vara, inainte de admitere, se vor organiza 4 sau 5 sedinte saptamanal, in functie de nivelul si posibilitatile fiecarui candidat.
O sedinta dureaza minimum 5 ore, cu timp de lucru efectiv 4 ore si 30 min, in grupe de 5-6 persoane,conform nivelului de pregatire. Sunt incluse materiale didactice, hartie format A3, creioane colorate si grafit, plansete adecvate formatului si instrumente de desen, exceptand teurile si echerele. Pretul unei sedinte este de 70 RON/student. Recomand 2 sedinte saptamanale pentru fiecare student. Numerele mele de telefon sunt 0723 62 44 72 si 0743 17 20 12. Pe curand! :)
SUPORT CURS
In anumite sedinte, pentru mai buna ilustrare a unor elemente se recurge la analogii cu desenul pe calculator, randari 3D si imagini sau scurte texte expuse pe ecranul calculatorului. Scopul este familiarizarea cu arhitectura contemporana, romaneasca si internationala.
Pentru atingerea unui nivel de cultura profesionala necesare admiterii, este necesar ca viitorii studenti sa se informeze si singuri, ghidati de mine prin intermediul acestui blog sau al unui grup creat ulterior. Acolo, voi posta saptamanal linkuri catre site-uri cu informati utile, cladiri celebre sau puncte de vedere interesante, inclusiv cele de arhitectura ecologica, iar studentii vor parcurge informatiile respective, pe care le vom aprofunda impreuna, la urmatoarea sedinta.
GEOMETRIE DESCRIPTIVA
Geometria descriptiva este spaima viitorilor studenti si chiar ai studentilor de anul 1-2 :-) Asta pentru ca, daca nu este explicata in amanunt, toate liniile si punctele acelea sunt de-a dreptul infricosatoare. Din experienta stiu ca ajuta foarte mult structurarea graduala a temelor si atmosfera destinsa, aparent fara nici o presiune, care te face sa-ti placa sa rezolvi o problema de intersctii de poliedre sau bolti.
Tot din experienta stiu ca in antrenamentul vederii in spatiu (scopul final al exercitiilor de GD), mai ales in primii pasi este important sa existe elemente ajutatoare, concrete, MACHETE ale obiectelor studiate, cu care studentii sa se acomodeze si pe care sa le aiba in fata ochilor, in timp ce deseneaza.
DESEN TEHNIC
In principal, admiterea se bazeaza pe desene elaborate tehnic. Planuri, fatade, sectiuni, perspective construite, axonometrii care imbina caracterul geometric al reprezentarii cu abilitatile fiecaruia de a se exprima prin desen artistic. Avand drept cerinta reprezentarea tehnica a unor cladiri apartinand patrimoniului arhitectural romanesc si international, temele propuse imbina cele trei aspecte esentiale ale profesiei : acuratete, estetica reprezentarii si cultura de specialitate. Vor fi parcurse gradual toate temele de admitere din ultimii 10 ani, verificand capacitatea de imbinare a desenului tehnic cu tema impusa si a reprezentarilor libere a unor compozitii proprii.
Temele pun mare accent, confor celor de admitere, pe cunoasterea operei marilor arhitecti romani.
Multe din temele propuse urmaresc si familiarizarea cu elementele de constructie traditionala, din lemn sau caramida. Se studiaza case taranesti (cu vizita la Muzeul Satului), constructii din lemn si caramida, astfel incat viitorii studenti sa se familiarizeze atat cu trasaturile fizice ale diverselor structuri, cat si cu reprezentarea lor tehnica (in sectiuni, de exemplu) si artistica (in fatade).
Ca suport al cursului, se folosesc machete si prezentari pe calculator, in paralel cu desenul clasic, de planseta.
joi, 8 octombrie 2009
DESEN LIBER
Admiterea la facultatea de Arhitectura testeaza in ultimii ani capacitatea de a schita la mana libera o cladire/obiect existente sau nu, cu indicatia grafica a materialului si pozitiei sale in spatiu.
Astfel, in sesiunile de pregatire pe care le ofer, temele de desen liber sunt concepute gradual ca dificultate, antrenand in primele sedinte desenul de linie prin crochiuri si schite dupa obiecte geometrice, relativ simple, apoi desenul de hasura -obiecte si apoi ansambluri cu texturi diferite, ajungandu-se apoi la reprezentari libere ale unor compozitii proprii, din obiecte aflate sau nu in fata ochilor. Se revine periodic la desenul liber, o data la cateva sedinte, tema este structurata astfel incat sa cuprinda desen tehnic, geometrie descriptiva si schite la mana libera.
Vara se merge in Muzeul Satului si in centrul istoric, la cateva cladiri de referinta pentru arhitectura romaneasca-desen de observatie. Iarna se lucreaza in studio.
P.S. Nu va ingrijorati, sub indrumarea potrivita, ORICE capacitate, cat de mica se antreneaza! Drept dovada, imaginile alaturate sunt prezentate in ordine cronologica ..acestea sunt primele desene executate de cativa actuali studenti :)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)